Nulty+ illuminates luxury residential apartments

Nulty+ has created a lighting design concept to complement and enhance the luxury interior of residential apartments at London’s St Dunstan’s Court.

The project in Fetter Lane is a development of 76 high-specification apartments, set in a prime location in the City of London. Nulty worked collaboratively with architect HLM and interior designer 33 Interiors to create the lighting design for the one and two bedroom apartments and common areas.

Set in a unique location surrounded by historical landmarks, this high-end development features a large reception area, library, private gardens and some of the finest duplex penthouses in London. Upon entering, the reception aims to evoke the feeling of a boutique hotel, with a large desk softly backlit to highlight key design details and three bespoke pendants above to create a warm welcoming glow. Architectural details house discreet luminaries creating linear lines of light along the dark emperador marble washed walls. A striking bronze feature wall is downlit and provides a richness of colour that continues throughout the space.

Maintaining a high level of aesthetic for the occupants was key throughout and lighting levels were kept low to create a relaxed residential environment for the owners.

The expansive library within the basement of the building continues with the low level of lighting and cleverly positioned downlights used to showcase a bespoke bookcase and bar. The austere mood of the panelled library is lightened by rich textures within the interiors and a communal seating area is framed with soft cove lighting, creating a luxurious haven in the heart of the city.

Lambent lighting flows from the corridors into each apartment, with gentle coffer lights used within the living room to create an ambient mood and flexibility to the space. Lighting integrated within kitchen joinery provides additional contrast and downlights placed within the bedrooms cast soft pools of light whilst showcasing the high level of aesthetic within the interiors.

Cove lighting is used within the bathrooms to wash the marble showers and illuminate vertical surfaces to create visual interest.

The exterior lighting scheme to the private gardens and terraces was kept low to avoid light pollution within this historical area. Uplighting used under planters frames the terraces and creates a sanctuary of calm for the owners from the bustle of the city below.

Anna Clara Sandgren, senior lighting designer at Nulty+, comments: “We worked closely together with interior designers, 33 Interiors, to create a lighting scheme in keeping with the vision of a high-end residential development, whilst also being mindful of the central location of the apartments and any obtrusive light to surrounding buildings.”

Paul Nulty, founder of Nulty+, will be among the speakers at this year’s LuxLive. Don’t miss his session in Lux Theatre 2 at 2:00pm on Thursday 19 November where he will explain how the Tube is incorporating lighting into its new station design guidelines.

Register for your FREE pass at luxlive.co.uk/register